Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 37479 

Re: Een stelsel opstellen voor een vraagstuk

Kijk ik snap niet waarom je die 3 minuten nog eens maal 60 doet..

Als je ze een uur wil laten bezig zijn moet je toch 3x20=60 doen... Ipv 3*60...

stijn
3de graad ASO - zondag 1 mei 2005

Antwoord

Nee, ik doe niet die 3 minuten maal 60. Die 3 in de 3*60 komt van de informatie dat er 3 machines zijn. Als er 1 machine was, was er 60 minuten tijd beschikbaar, en dus hadden we 3x+10y=60. Maar in plaats van 1 machine, zijn er nu 3 machines. Daarom zijn er per uur niet 60 maar 3*60 'werkminuten' beschikbaar.

Om het nog iets duidelijker te maken, ga ik van een eenvoudiger probleem uit: We hoeven alleen te modelleren, en we hebben alleen type A. Hoeveel loten kunnen we nu produceren per uur?

De gegevens worden dan: We hebben 3 machines voor het modelleren, elk lot kost 3 minuten om te modelleren. Als we 1 machine hadden, hadden we dus 60/3=20 loten kunnen maken. Elk van de 3 machines kan dat, dus in totaal hebben we 3*20=3*(60/3)=(3*60)/3=180/3=60 loten die we in een uur kunnen maken.

AE
zondag 1 mei 2005

©2001-2024 WisFaq