Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking die me niet lukt

Hoi, ik heb 2 vergelijkingen die me niet lukken:
-x -( x + 3)= 2( 2x +1) -4

en de deze:

1/4x + 1/3x = 7


Kunnen jullie mij ook even uitleggen hoe het zit met 2 onbekenden in een vergelijking? Alvast bedankt, vele groetjes Floortje

Floort
1ste graad ASO-TSO-BSO - woensdag 27 april 2005

Antwoord

Bij de eerste staat er in het linker lid een min voor de haakjes, die breng je binnen. In het rechterlid breng je de twee binnen de haakjes. (Beiden steunen op de distributiviteit)
Er komt:
-x-x-3=4x+2-4
=
-2x-3=4x-2

Breng de termen met x naar rechts en de andere naar links (vergeet het teken niet te veranderen)
-3+2=4x+2x

Breng de x naar buiten:

-1=(4+2)x

=
-1=6x

Deel door 6

x=-1/6


Voor de tweede kan je gewoon beide leden vermenigvuldigen met x, zodat de x'en niet meer in de noemer staan. Werk op dezelfde manier uit.



Koen

km
woensdag 27 april 2005

©2001-2024 WisFaq