Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formules gelijkstellen

ik heb net al eerder een vraag gesteld. Ik heb nu nog een vraag over dezelfde vergelijkingen.
Ik begrijp nu waar -4x vandaan komt maar ik snap de volgende stap nu weer niet.

X= 1/4 x2 -4X + 16

In de uitwerking staat dat dit wordt X2 -20X + 64=0
Ik zou denken dat je beide kanten min X moet doen om alles aan 1 kant te krijgen. Ik snap niet wat zij precies hebben gedaan.

susann
Student hbo - dinsdag 26 april 2005

Antwoord

Beste Susannah,

In het vervolg kan je beter op je oude vraag antwoorden, dat is wat overzichtelijker vermits het daarbij hoort.

Je brengt inderdaad eerst alles naar één kant:
x = x2/4 -4x + 16 = 0 = x2/4 -5x +16

In die laatste vergelijking vermenigvuldigen ze nu beide leden met een factor 4 om die breuk weg te krijgen:
x2/4 -5x +16 = 0 = x2 -20x + 64 = 0.

Als je hierna nog ergens vastzit antwoord je dus maar

mvg,
Tom

td
dinsdag 26 april 2005

©2001-2024 WisFaq