Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Partiele integratie

̣3x * (log2x)^9 * dx

ik zou u gelijkstellen aan log 2x en u = 3x

ben ik al goed op weg en hoe moet ik verder ? :s
dankje!

anke
3de graad ASO - dinsdag 26 april 2005

Antwoord

Uit de mail is gebleken dat het ̣ 3x *9log2x * dx
En dat is helemaal iets anders. 9 is het grondtal van je logaritme en is geen exponent.

(log2x)^9 = log2x*log2x*log2x*log2x... 9 keer.
en
9log2x= log(2x)/log(9) waarbij log de logaritme is met grondtal naar keuze (je moet wel in teller en noemer hetlzelfde grondtal kiezen). We kiezen als grondtal e omdat dat gemakkelijk integreert en afleidt. Dus er komt 9log2x = ln(2x)/ln(9)

De integraal wordt:
3/ln(9) ̣x*ln(2x)*dx

En dit is gemakkelijk met partiële integratie op te lossen, zo kan je zelf ook nog iets oplossen. Het moeilijkste is achter de rug, nu alleen nog het formuletje gebruiken.

Koen

km
dinsdag 26 april 2005

©2001-2024 WisFaq