Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eliminatiemethode

Hallo,
Als ik bovenstaande methode toepas op de volgende vergelijking krijg ik een andere oplossing voor x y en z dan die mijn antwoordenboek geeft. Waar ga ik de fout in?

3x-2y+ z=4
-2x+3y-4z=0
8x-7y+2z=6

Ik ga als volgt te werk. verg.1 vermenigvuldig ik met 2 en trek daar verg.3 van af. Ik hou dan over verg.4 (-2x-11y=-2). vervolgens vermenigvuldig ik verg.3 ook met 2 en trek deze van verg.2 af zodat verg.5 (14x-11y=12) ontstaat.
Hieruit zoek ik x door verg.5 met -1 te vermenigvuldigen en van verg.4 af te trekken, met als resultaat x=14/16.

Het antwoord in mijn boek is echter x=2,9; y=2,6; z=0,5.

IK ben heel benieuwd!!!!

ps Waar kan ik een goede uitleg vinden over de theorie voor het gebruik van deze methode?

Alvast bedankt!

Groetjes Ton.

Ton Ko
Iets anders - dinsdag 26 april 2005

Antwoord

Beste Ton,

De fout die je maakt is er via de tekens ingeslopen. Als je deze methode toepast moet je erg op je hoede zijn voor tekenfouten!

vgl 1: 3x -2y +1z = 4
vgl 3: 8x -7y +2z = 6

Als je vgl 3 van 2*vgl1 aftrekt vind je:
6x -4y +2z = 8
- (8x -7y +2z = 6)
-------------------
-2x +3y = 2

-(-) wordt natuurlijk +, het vetgedrukte had je fout in je uitwerking.

Ik stel voor dat je het met deze informatie even zelf opnieuw probeert en als je vast komt te zitten antwoord je maar

mvg,
Tom

td
dinsdag 26 april 2005

©2001-2024 WisFaq