Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekenen interest

Hoe bereken je het gemiddelde interestpercentage van een serie spaarsommen over meerdere jaren? In formulevorm:
1000=300*Y3+200*Y2+200*Y hoe groot is dan Y? Is dit op een handige manier in Excel te doen?

Leon
Student universiteit - dinsdag 26 april 2005

Antwoord

Dus je wilt gewoon een oplossing van de vergelijking
300*Y3+200*Y2+200*Y-1000=0 ?
of met andere woorden:
3x3+2x2+2x-10=0

Aangezien je een intrestpercentage moet uitkomen zal het wel ergens 2 of zo moeten zijn.
Even kijken
3*23+2*22+2*2-10 hmm is groter dan nul

even met 1 proberen:

3*1+2*1+2*1-10=-3 hmm te klein

1.5?

3*(1.5)3+2*(1.5)2+2*1.5-10=7.625 nog veel te groot

1.2 ?
3*(1.2)3+2*(1.2)2+2*1.2-10=0.464 hmm das al beter

1.15 ?

en ga zo nog maar een beetje door tot je benadering voldoende is.

Een exacte oplossing kan ook, maar dan heb je de formules van Cardano nodig, en die zijn nogal ingewikkeld, dus is het wat omslachtig om die voor zo een oefeningetje uit de kast te halen.

Koen

km
dinsdag 26 april 2005

 Re: Berekenen interest 

©2001-2024 WisFaq