Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet berekenen

      x2 - x - 6
f(x)= ------------
x2 - 3x

kruif
Leerling mbo - donderdag 20 juni 2002

Antwoord

Om een limiet te berekenen moet je wel aangeven tot welke waarde je x laat naderen.
Je geeft dit niet aan, maar ik veronderstel dat óf x ® 0 óf x ® 3 de bedoeling is. Dat zijn namelijk precies de waarden waarvoor de noemer nul gaat worden.

De 'truc' bestaat meestal uit het zoeken naar een ontbinding van teller en noemer en dan maar hopen dat je iets kunt wegdelen.

x2 - x - 6/x2 - 3x = (x-3)(x+2)/x(x-3) = x+2/x

Je ziet nu dat als je x laat naderen tot 0 de teller 2 gaat worden, maar de noemer blijft hardnekkig 0. Deze limiet bestaat daarom niet.

Als echter x ® 3, dan laat de laatste breuk zien dat je het getal (3 + 2)/3 = 5/3 nadert.

Elke andere waarde dan 0 en 3 kun je gewoon in de oorspronkelijke breuk invullen; de noemer doet dan niet moeilijk.

MBL
donderdag 20 juni 2002

©2001-2024 WisFaq