Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat is inklemmen?

Wat is inklemmen? En hoe moet ik er een tabel bij maken?

Stefan
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 23 april 2005

Antwoord

Inklemmen gebruik je om oplossingen van vergelijkingen die je (nog of ooit) niet kan oplossen te benaderen. Jammer genoeg geef je zelf geen voorbeeld, dus dat zal ik dat wel doen...

Voorbeeld
Ik wil de vergelijking x3+2x=6 oplossen...

x=1 geeft: 13+2·1=3 dat te klein...
x=2 geeft: 23+2·2=12 dat is te groot
x=1,5 geeft 1,53+2·1,5=6,375 dat (iets) te groot
x=1,4 geeft 1,43+2·1,4=5,544 dat is te klein
x=1,45 geeft 1,453+2·1,45=5,948625 dat nog net ietsje te klein....
x=1,46 is mijn benaderde oplossing....

Zo kan je natuurlijk nog uren doorgaan... maar met een (benaderde) oplossing van x=1,456164246.... vind ik x=1,46 wel een mooi resultaat...

Wat je precies bedoelt met 'een tabel' maken begrijp ik niet helemaal in dit verband. Hopelijk ben je toch geholpen..

WvR
zondag 24 april 2005

©2001-2024 WisFaq