Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Constante

Hoe kun je de constante van een grafiek uitrekenen, als je twee punten hebt (in een liniair verband) van een formule.

Bijv. Je hebt de twee punten (-2,2) en (1,3). Het hellingsgetal snap ik. (delta y gedeeld door delta x).

Christ
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 21 april 2005

Antwoord

Eens het hellingsgetal m berekend, kan je de constante bepalen door te eisen dat een van de twee punten (naar keuze) daadwerkelijk op de grafiek ligt.

Veronderstel dus y = ax + b, met a gekend. Vul daar een concreet (x,y) paar voor in, en los op naar b, die de enig overblijvende onbekende is

In jouw voorbeeld
deltay = 3-2 = 1
deltax = 1-(-2) = 3
- a = 1/3

(1,3) moet op de grafiek liggen dus moet

y = ax + b
3 = (1/3)(1) + b
b = 8/3

Controleer zelf dat je hetzelfde resultaat bekomt wanneer je eist dat (-2,2) op de grafiek ligt.

cl
donderdag 21 april 2005

©2001-2024 WisFaq