Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rente% berekenen

Wizzies:

de vraag is (hopelijk) eenvoudig met een formule op te lossen:
Startkapitaal 1.000.000
restwaarde 150.000
looptijd 60 maanden
aflossing per maand 16.326

wat is het vaste rentepercentage dat elke maand over de netto waarde wordt berekend? (Het % zou vast moeten zijn en in de berekening steeds kleiner wordende rentelast en groter wordende aflossing. Tesamen dus maandelijks 16.326)

Alvast bedankt voor de moeite,
Jerome

Jerome
Ouder - donderdag 21 april 2005

Antwoord

Jerome,
Stel het maandperunage is i(=p/100).Nu moet gelden dat
16326(1-(1+i)^-60)/i +150.000/(1+i)^60=1.000.000.
Oplossen met RM geeft :p=0,36145%op maandbasis.
Groetend,

kn
donderdag 21 april 2005

 Re: Rente berekenen 

©2001-2024 WisFaq