Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Omrekenen

Je hebt 1 kilobyte = 1000 bytes (afgerond) = 1024 bytes (onafgerond)
Je hebt 1 megabyte = 1000000 bytes (afgerond) = 1048576 bytes (onafgerond)
Je hebt 1 gigabyte = 1000000000 bytes (afgerond) = 1073741824 bytes (onafgerond)

Hoe kun je hier mee nu uitrekenen of 497585714 bytes overeenkomt met 474 mB, (als je gebruik moet maken van 1 kb = 1024 bytes) ik snap namelijk niet wat je nu op elkaar moet delen of vermenigvuldigen, hopelijk kunnen jullie me helpen.

Sabine
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 19 juni 2002

Antwoord

De 'kilo' in kilobyte is geen '1000' maar 1024 (210). Dus 1 kilobyte is 1014 byte. Hetzelfde geldt voor 'mega' (220) en 'giga' (230).

Nu 497585714 byte is dus 497585714/1024 kilobyte=485923 kilobyte. Of 497585714 byte=497585714/1048576 megabyte=474 mb.

Samengevat:
van byte naar kilobyte: delen door 210.
van kilobyte naar megabyte: delen door 210.
enz...
(vergelijk van gram naar kilogram)

van gigabyte naar megabyte: vermenigvuldigen met 210
van megabyte naar kilobyte: vermenigvuldigen met 210
enz...
(vergelijk van kilogram naar gram)

WvR
woensdag 19 juni 2002

©2001-2024 WisFaq