Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 3107 

Re: Rekenregels machten en logaritmen

Hoi, op dit moment ben ik bezig eindexamentraining te geven voor VWO WisB1,2. Hiervoor maak ik zelf materiaal en ik ben nu op 'een fout' gestuit die ik ook hier terug zie.

Rekenregel 9 had ik ook zo uit mijn hoofd in gedachten, maar die klopt toch weer niet. (moet eerst machtswortel zijn en dan pas de macht.

vb. (-2)^(2/4) = Ö(-2) = Geen oplossingen.

Volgens rekenregel 9 zou gelden:

(-2)^(2/4) = 4e machtswortel van [(-2)^2]
= 4e machtswortel van 4
= +/- 4^(1/4) = +/- Ö2

Heb ik nu gelijk en moet ik (ook in mijn document) de volgorde omwisselen naar eerst machtswortel en dan exponent of heb ik ergens een fout gemaakt.

Bij voorbaat dank,

PS: ik zou ook graag alle voorwaarden voor het gelden van deze specifieke regel willen weten.

Maikel
Student hbo - woensdag 20 april 2005

Antwoord

Vaak worden gebroken machten alleen gedefinieerd voor niet negatieve getallen.
In andere gevallen leidt dit tot alle mogelijke problemen.
Het handigste is bij regel 9 te zetten : a0

Bijvoorbeeld: defineer a^(1/3) alleen voor a0.

hk
woensdag 20 april 2005

©2001-2024 WisFaq