\require{AMSmath} Integreren van rationale functies low,kunnen jullie me helpen bij volgende oef auḅ(x^5 + x^4-8)/(x^3-4x)ik heb eerst de euclidische deling uitgevoerd en dan de integraal herschreven als ̣((x2+x+4) + ((4x2+16x-8)/(x^3-4x)))deze integraal splits ik op ̣(x2+x+4) + ̣((4x2+16x-8)/(x^3-4x))= (x^3/3) + (x^2/2) + 4x + ̣((4x2+16x-8)/(x^3-4x))deze integraal moet ik nu uitwerkenx^3-4x = x ( x2-4) = x * (x-2)*(x+2)nu weet ik niet hoe ik verder moet ? kan ik hulp van jullie krijgen ? anke p 3de graad ASO - dinsdag 19 april 2005 Antwoord Beste Anke,Nu moet je dus splitsen in partiële breuken (of 'breuksplitsen'). Je hebt al de juiste noemers gevonden, nu de tellers nog!Op Wisfaq staat uitgebreid uitgelegd hoe je breuken kan splitsen, neem hier eens een kijkje: BreuksplitsenProbeer het zelf eens, normaalgezien hoor je dit uit te komen:(4x2+16x-8)/(x3-4x) = 5/(x-2) - 3/(x+2) + 2/xDie zijn dan allemaal eenvoudig te integreren.mvg,Tom td dinsdag 19 april 2005 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
low,kunnen jullie me helpen bij volgende oef auḅ(x^5 + x^4-8)/(x^3-4x)ik heb eerst de euclidische deling uitgevoerd en dan de integraal herschreven als ̣((x2+x+4) + ((4x2+16x-8)/(x^3-4x)))deze integraal splits ik op ̣(x2+x+4) + ̣((4x2+16x-8)/(x^3-4x))= (x^3/3) + (x^2/2) + 4x + ̣((4x2+16x-8)/(x^3-4x))deze integraal moet ik nu uitwerkenx^3-4x = x ( x2-4) = x * (x-2)*(x+2)nu weet ik niet hoe ik verder moet ? kan ik hulp van jullie krijgen ? anke p 3de graad ASO - dinsdag 19 april 2005
anke p 3de graad ASO - dinsdag 19 april 2005
Beste Anke,Nu moet je dus splitsen in partiële breuken (of 'breuksplitsen'). Je hebt al de juiste noemers gevonden, nu de tellers nog!Op Wisfaq staat uitgebreid uitgelegd hoe je breuken kan splitsen, neem hier eens een kijkje: BreuksplitsenProbeer het zelf eens, normaalgezien hoor je dit uit te komen:(4x2+16x-8)/(x3-4x) = 5/(x-2) - 3/(x+2) + 2/xDie zijn dan allemaal eenvoudig te integreren.mvg,Tom td dinsdag 19 april 2005
td dinsdag 19 april 2005
©2001-2024 WisFaq