Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stellingen bewijzen

Ik heb wel het antwoord van hoe je van een rechthoek een vierkant maakt met dezelfde oppervlakte, maar waarom is dat zo? Hoe bewijs je dat het klopt?
(in euclides elementen staat niets!!!)

Lida G
Leerling mbo - maandag 17 juni 2002

Antwoord

Uitgaande van de constructie van vraag 136 (zie ikoontje hiernaast) krijg je deze figuur:

q3684img1.gif

Je ziet hier een rechthoek met zijde a en b. De oppervlakte van de rechthoek is dan a·b. We moeten nu bewijzen dat BP (de zijde van her vierkant met dezelfde oppervlakte) de lengte heeft (ab).

In de constructie is BQ gelijk aan a. Je zoekt het midden M van CQ. De cirkel met middelpunt M heeft als straal (a+b)/2.
MP=(a+b)/2=½a+½b
BM=MQ-a=½a+½b-a=-½a+½b
In driehoek MBP geldt de stelling van pythagoras. Dus
BP2=(½a+½b)2-(-½a+½b)2=ab (controleren!)
Dus BP=(ab)

Waarmee de constructie bewezen is.

WvR
maandag 17 juni 2002

©2001-2024 WisFaq