Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Procent berekenen fruit

Ik wil graag weten hoe ik het snelst een percentage kan uitrekenen,een voorbeeld volgt hier onder.

In 1 doos zit 56x grape fruit,je hebt 6 dozen gezien en in totaal heb je 8 rotte grape fruit.
Hoe kan ik het beste en het snelste uit me hoofd het aantal procenten berekenen.
Zou de geen die mij dit uit legt er ook een duidelijke staartdeling bij willen zetten.

Ik dank de geen pas die mij kan helpen met mijn probleem.

jan ja
Iets anders - vrijdag 15 april 2005

Antwoord

Beste Jan,

Het hangt er natuurlijk van af hoe goed je kan hoofdrekenen

Je hebt 6 dozen van 56 stukken fruit, dus 6*56 = 6*50 + 6*6 = 300 + 36 = 336 stukken fruit (zo zou ik dit al uit m'n hoofd doen...)

Om het percentage rot fruit te berekenen moet je 8 delen door 336, dit is al minder eenvoudig.

Als het echt uit het hoofd moet zou ik een schatting maken, om een ruw idee te krijgen. In plaats van te delen door 336 kan je delen door 3,36 en achteraf delen door 100.
Je zit dus met 8/3,36; dit zou ik afschatten als het uit het hoofd moet:
8/4 8/3,36 8/3 = 2 8/3,36 2 + 2/3 = 2 8/3,36 2,66...

Zo weet je redelijk snel dat je percentage ergens op de helft tussen 2 en 2.66 zal liggen, van de orde 2,3 à 2,4 dus.
Effectief blijkt het 2,38% te zijn, dus dat is een aardige schatting.

Als het preciezer moet kan je inderdaad een staartdeling maken, maar daar zal je wel een blaadje papier voor nodig hebben

Via onderstaande link zie je op de helft van de pagina de staartdeling uitgewerkt voor 832/6. Dit verloopt natuurlijk analoog, om het je makkelijker te maken kan je 800/336 doen en achteraf delen door 100.

mvg,
Tom

Zie Staartdeling

td
vrijdag 15 april 2005

 Re: Procent berekenen fruit 

©2001-2024 WisFaq