Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Braille

Ik moet voor wiskunde een werkstuk maken over braille en vraag me af hoe het braille schrift in elkaar zit. op de site van jullie staat dat er 63 combinaties mogelijk zijn met het 6 punts braille. hoe komen jullie daar op?

Tx
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 15 april 2005

Antwoord

Stel, er was slechts 1 punt, hoeveel mogelijkheden had je dan? 2: Het punt kan aan- of afwezig zijn. Met 2 punten heb je (afwezig=0, aanwezig=1): 00, 01, 10, 11, 4 mogelijkheden dus. In het algemeen kan elk punt aan- of afwezig zijn. Elk extra punt verdubbelt het aantal mogelijkheden: Elke mogelijkheid met de andere punten kan gevormd worden met dat punt aanwezig of afwezig. Voor 6 punten levert dit 2x2x2x2x2x2=64 mogelijkheden, en voor n punten in het algemeen 2^n mogelijkheden.

Maar, zul je vragen, hoe komen jullie dan aan 63 in plaats van 64? Wel, in een Brailleletter moet eigenlijk altijd wat te voelen zijn, dus de mogelijkheid met alle punten afwezig tellen we niet mee.

AE
vrijdag 15 april 2005

©2001-2024 WisFaq