Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekenen van een koordlengte

Hallo,

Ik kom uit de volgende vraag niet uit, misschien zijn er te weinig bekende variabelen. De booglengte is 850 (of X)en de maximale loodrechte afstand tussen de boog en de koord is 2 (of Y). Kan ik berekenen wat de radius danwel de koordlengte is?

Pieter
Student universiteit - vrijdag 15 april 2005

Antwoord

q36782img1.gif
In bovenstaand schetsje is L de bekende booglengte, R de onbekende straal en 2a de onbekende middelpuntshoek op de boog AB.
Nu geldt:
2a = L/R en ook cos(a) = (R - 2)/R
Zodat we de volgende vergelijking met R als onbekende krijgen:

cos(L/2R) = (R-2)/R

En die vergelijking is alleen met numerieke methoden op te lossen.
Ik kom dan op R = 45155,9.

dk
maandag 18 april 2005

©2001-2025 WisFaq