Ik doe een onderzoek binnen een populatie die uit ruim 200.000 personen bestaat. Ik heb al berekend dat mijn steekproef 383 groot moet zijn, bij een betrouwbaarheid van 95% en een interval van 5%. Met redelijke zekerheid kan ik nu al zeggen dat de respons erg laag zal zijn (maximaal 25%) Ik heb het idee dat ik hier rekening mee moet houden, dus een non-respons correctie op moet toepassen. Deze vraag had ik ook bij een docent neergelegd, met de volgende reactie terug: "Achteraf stel je vast wat je antwoord waard is. De non-respons is hierin een bepalende factor dus je moet je stinkende best doen om die zo laag mogelijk te houden. Briefjes met peptalk, smeekbedes om je te helpen kortom gooi alles in de strijd. Ik zou me van de correctie maar niet te veel aantrekken. Voor de wiskundigen onder ons een zware kwestie en zuiver theoretisch klopt het ook wel maar de praktijk leert dat je met lagere respons ook een heel aardig design kunt krijgen."
Beetje raar antwoord naar mijn idee. Is het toch beter om een correctie toe te passen? Hoe kan ik anders met een respons van bijvoorbeeld 80 iets zeggen over de populatie. En dan de vraag, hoe kan ik dat doen? Kan ik dan de berekening 100/25 * 383 = 1.532 maken? Of is daar ook een formule voor? Help, ik weet het even niet meer en ik moet echt beginnen met een steekrpoef trekken...
Groetjes Mirjam
Mirjam
Student hbo - woensdag 13 april 2005
Antwoord
Toch heeft je docent wel gelijk !
Even een paar opmerkingen: Een respons van 25% is redelijk normaal. Je stinkende best doen is wel van belang maar verwacht daar absoluut geen wonderen van. Die berekende 383 is wel je benodigde respons. Die straks garandeert dat je voldoende betrouwbare en nauwkeurige uitspraken kunt doen. Welnu laat dat responspercentage even op 25% uitkomen, dan betekent dat wel dat je zo'n 1500 personen moet aanschrijven om achteraf niet in nog meer problemen te komen. De vraag achteraf is of je respons representatief is op een aantal belangrijke kenmerken (wellicht geslacht, leeftijd). Is dat niet zo dan zou je daarvoor kunnen corrigeren maar dan moet je wel de samenstelling van de populatie exact weten en verder ook nog goed weten wat je aan het doen bent. Dit is wel een erg zwaar middel dat in de praktijk vaak toch niet tot andere inzichten leidt.