Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekenen van 3 onbekenden

Bij de volgende formule zijn E, A en a onbedekend. Hoe kan ik deze berekenen als: e/e1 bij tijden 10 verschillende tijden t bekend zijn voor 3 verschillende temperaturen T.

Samengevat:

e/e1 = bekend
t= is bekend
T= is bekend

Formule:

e/e1 = a exp(-A*t exp(-E/RT))

Alvast bedankt.

Tops
Student hbo - maandag 17 juni 2002

Antwoord

Bedankt voor je gegevens:

q3666img1.gif

Hiervoor zou moeten gelden:

q3666img2.gif

Als ik het goed begrepen heb, dan kan je deze formule splitsen in:

q3666img3.gif

Dit laatste is de vergelijking van Arrhenius.
zie http://www.shodor.org/UNChem/advanced/kin/arrhenius.html

Omdat k niet afhankelijk de tijd (hoop ik) kan je bij de verschillende temperaturen vergelijkingen opstellen als:
ln(e/e0)=ln(a)-kt
Hiervoor heb je per temperatuur voldoende gegevens om a en k te bepalen. Dacht ik...

Ik heb het verder niet geprobeerd, maar als je k hebt, kan je misschien 'iets' dergelijks doen om A en E te berekenen met de tweede formule.

Hopelijk kan je hier verder mee en 'verkoop' ik hier niet al te grote onzin. Ik weet namelijk niets van de scheikundige achtergrond van dit 'gedoe', dus misschien zit ik er ook wel helemaal naast... maar dat mag je zelf bedenken.

WvR
vrijdag 21 juni 2002

©2001-2024 WisFaq