Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking oplossen

Kan iemand mij helpen met het oplossen van de volgende vergelijking:
8000/x = x/40 +10
8000/x - x/40 = 10
oplossing: x = 400
hoe werk ik dit verder uit?

John
Iets anders - zondag 16 juni 2002

Antwoord

De 'x' in de noemer is lastig. Je kunt alle termen met 'x' vermenigvuldigen, je krijgt dan:
8000-x2/40=10x

Gedeeld door 40 staat er, dat is ook niet fijn. Dus vermenigvuldig ik alles ook nog eens een keer met 40. Ik krijg dan:
320.000-x2=400x
x2+400x-320.000=0
(x-400)(x+800)=0
x=400 of x=-800

WvR
zondag 16 juni 2002

©2001-2024 WisFaq