Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Medailles

De vraag is dit bij de olympische spelen zijn er 4 medailles behaalt alleen is niet bekend of dit goud zilver en of bronzen medailles zijn. De combinatie die we zoeken is dus 4 medailles. Hoeveel permutaties zijn er mogelijk?

a = 10
b = 12
c = 15
d = 24

het goede antwoord moet zijn c.
Maar zo als ik het berekend heb kom ik steeds maar uit op 24.
4! \ 3!
blijkbaar doe ik hier iets verkeerd de vraag was kunt u me eventueel uitleggen wat er verkeerd gaat.
alvast bedankt.

annebe
Student hbo - dinsdag 12 april 2005

Antwoord

Let wel, wie de medailles winnen is hier niet belangrijk. Het gaat niet om personenen die medailles winnen maar om de kleuren van gewonnen medailles.

Uittellen kan hier:
4 dezelfde ( 3 mogelijkheden)
3 van 1 kleur en 1 van een andere kleur (3x2=6 mogelijkheden)
2 van 1 kleur en 2 van een andere (3x2/2 = 3 mogelijkheden)
3 verschillende kleuren en een dus dubbel (3 mogelijkheden)
Totaal 15.

Je kunt de mogelijke medaillecombinaties ook zien als een rijtje van 4 enen en 2 nullen. Een 1 slaat op een behaalde medaille (begin met goud) een 0 betekent: ga naar de volgende kleur.
Het rijtje 110011 betekent: 2 goud, geen zilver en twee brons.
Het aantal rijtes dat je zo kunt maken is (6 boven 2)=15

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
dinsdag 12 april 2005

©2001-2024 WisFaq