Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functie uit dubbel-logaritmische tabel halen

Ik heb een rechte lijn in een dubbel logaritmische grafiek. De x-as loopt van 20 naar 200 en de y-as van 10 naar 100. Kan iemand mij de functie van die rechte lijn geven als ik twee punten opgeef? De punten zijn (55,100) en (200,27)
Bij voorbaat dank

Menno
Iets anders - dinsdag 12 april 2005

Antwoord

Op Logaritmische schaal kan je lezen dat je bij een rechte lijn op dubbel logaritmisch papier te maken hebt met een machtsverband.

y=a·xb

De kunst is nu de waarden van a en b te bepalen. Mijn GR geeft:

a=5822.35896
b=-1.0142132

Dus bij benadering:

y=5822·x-1.014

Hopelijk ben je daar mee geholpen.

WvR
dinsdag 12 april 2005

Re: Functie uit dubbel-logaritmische tabel halen

©2001-2024 WisFaq