Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Enkele probleemgevallen

Ik heb nog wat problemen met de volgende integralen:

(1)
$\int{}$dx/(x3+1)

Ik splitste eerst op in partieelbrueken en bekwam:
1/(x3+1) = 1/3(1/(x+1)) + ((-1/3)x+2/3)/(x2-x+1)

De integraal wordt dan:
=1/3ln|x+1|+ 1/3$\int{}$(-x+2)/(x2-x+1)

$\int{}$(-x+2)/(x2-x+1) kunnen we opsplitsen:

-x/((x-1/2)2+2/3) + 2/((x-1/2)2+2/3)

zodat de integraal wordt:

=1/3ln|x+1|+ (4√3)/9Bgtan((2x-1)/(√3)) - 1/3$\int{}$x/((x-1/2)2+2/3) dx

Wat kan ik met deze laatste integraal aanvangen?

Ik probeerde bv u=(x-1/22 maar dat leverde niks op... ?


(2)
Bereken de booglengte van de lus van de kromme met als vergelijking y2=(x(3-x)2)/9


Ik probeerde:
y= √x(3-x)/3
f'(x)= 1/2√x - 1/2√x
Dus de lengte van de boog voor x=0 tot x=3

l=$\int{}$(3-$>$0) √1+(1/2√x - 1/2√x)2dx
=$\int{}$√(1/4x + 1/4x+1/2dx
Deze wortel is bijna een kwadraat van 1/2√x + 1/2 ?

Hoe kan ik deze integraal het best uitwerken, ik blijf 'sukkelen met wortels...'

(3)
$\int{}$x√(8+4x+x2)dx , stel: x=u-2


Hier weet ik echt niet hoe ik er aan moet beginnen...
als x=u-2 dan is dx=du?
Kan iemand me een tip geven zodat ik verder kan aub?

Alvast bedankt voor de hulp!

Groetjes

Veerle
3de graad ASO - zaterdag 9 april 2005

Antwoord

Beste Veerle,

1) We blijven dus zitten bij de integraal:
$\int{}$(2-x)/(x2-x+1)

Veeltermen van deze vorm zijn altijd te integreren m.b.v. een ln en een Bgtan.

De afgeleide van de noemer is 2x-1. Dit kunnen we als volgt in de teller knutselen:
$\int{}$(2-x)/(x2-x+1) dx = -1/2$\int{}$(2x-4)/(x2-x+1) dx = -1/2$\int{}$(2x-1 -3)/(x2-x+1) dx

Splits nu zo op:
-1/2$\int{}$(2x-1 -3)/(x2-x+1) dx = -1/2$\int{}$(2x-1)/(x2-x+1) dx +(3/2)$\int{}$dx/(x2-x+1)
Bij die eerste heb je nu de teller afgeleide van de noemer, dus ln van de noemer. De tweede kan je een substitutie op toepassen of via handig knutselwerk omvormen naar iets waar je een Bgtan uit kan krijgen.
Dit heb ik ooit uitgewerkt voor een zeer gelijkaardige integraal, zie Kan ik deze breuk splitsen?.

2) Die afgeleide is, als je hem op gelijke noemer brengt: (1-x)/(2√x)

-$>$ kwadrateren: (1-x)2/(4x)
-$>$ 1 bijtellen: (x+1)2/(4x)
-$>$ wortel trekken: (x+1)/(2√x)

Dat is weer eenvoudig te integreren

Let wel dat toen je de vierkantswortel van de opgave nam, je de positieve hebt gekozen: hiermee krijg je slechts één deel van de lus! Het is natuurlijk niet nodig de negatieve wortel ook te integreren vermits de lus symmetrisch is t.o.v. de x-as. Je moet je resultaat dus wel vermenigvuldigen met 2 om de lenge van de volledige lus te krijgen.

3) Als je x = u-2 neemt dan is dx inderdaad gelijk aan du. Onder de wortel gebeurt er wel wat...
(u-2)2 + 4(u-2) + 8 = u2-4u+4 + 4u-8 +8 = u2+4

mvg,
Tom

td
zaterdag 9 april 2005

©2001-2024 WisFaq