\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 36500 Re: Lengte van een kromme inhouden Om nog eens terug te komen op 1) Stel: Bereken de booglengte van y=lnx- x2/8 over [1,e] Dan deed ik: f'(x)= 1/x + (1/4)x Dan is de booglengte: L=ò[e-1] Ö( 1+ (1/x + (1/4)x)2)dx Onder de noemer moeten we dan toch liefst een kwadraat bekomen... Ik deed: 1+(1/x + (1/4)x)2= (1/x)2+((1/4)x)2+ 3/2 Hoe kan ik het best zo'n integraal uitrekenen? Alvast bedankt... Veerle 3de graad ASO - zaterdag 9 april 2005 Antwoord Beste Veerle, Bij het afleiden ben je een min-teken vergeten. De afgeleide is 1/x - x/4 - Gekwadrateerd geeft dat (x2-4)2/(16x2) - 1 bij optellen geeft dan (x2+4)2/(16x2) - Ö((x2+4)2/(16x2)) = (x2+4)/(4x) Dat is wel te integreren? mvg, Tom td zaterdag 9 april 2005 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Om nog eens terug te komen op 1) Stel: Bereken de booglengte van y=lnx- x2/8 over [1,e] Dan deed ik: f'(x)= 1/x + (1/4)x Dan is de booglengte: L=ò[e-1] Ö( 1+ (1/x + (1/4)x)2)dx Onder de noemer moeten we dan toch liefst een kwadraat bekomen... Ik deed: 1+(1/x + (1/4)x)2= (1/x)2+((1/4)x)2+ 3/2 Hoe kan ik het best zo'n integraal uitrekenen? Alvast bedankt... Veerle 3de graad ASO - zaterdag 9 april 2005
Veerle 3de graad ASO - zaterdag 9 april 2005
Beste Veerle, Bij het afleiden ben je een min-teken vergeten. De afgeleide is 1/x - x/4 - Gekwadrateerd geeft dat (x2-4)2/(16x2) - 1 bij optellen geeft dan (x2+4)2/(16x2) - Ö((x2+4)2/(16x2)) = (x2+4)/(4x) Dat is wel te integreren? mvg, Tom td zaterdag 9 april 2005
td zaterdag 9 april 2005
©2001-2024 WisFaq