Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Som-verschilformules

ik heb een vraag die ik maar niet opgelost krijg:

cos*2(x) = sin*(x+Pi/4) los op in het interval [0,2pi]

weet niet hoe ik moet beginnen en volgens maple moet er dit uitkomen:

Oplossingen = {arctan((-1/4*2^(1/2)+1/4*6^(1/2))/(1/4*2^(1/2)+1/4*6^(1/2))), 7/4*Pi}

kunnen jullie me deze helpen oplossen op de hand?
En hoe zit 't dat met arctan?

BVD
Paul

pcpoor
Iets anders - vrijdag 8 april 2005

Antwoord

De sinus van een hoek is gelijk aan de cosinus van de complementaire hoek.

Dus sin(x+p/4) = cos(p/2-x-p/4) = cos(p/4-x)

Dus de vergelijking wordt : cos(2x) = cos(p/4-x)

De cosinussen van twee hoeken zijn gelijk als
1) de hoeken gelijk zijn op een veelvoud van 2p na
2) de hoeken tegengesteld zijn op een veelvoud van 2p na

Dus
1)
2x = p/4- x + 2kp
3x = p/4 + 2kp
x = p/12 = k.2p/3
Voor k=0, k=1 en k=2 vind je een hoek in [0,2p]


2)
2x = -p/4 + x + 2kp
x = -p/4 + 2kp
Voor k=1 heb je een hoek in [0,2p]

LL
vrijdag 8 april 2005

©2001-2024 WisFaq