Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Extremen

zit met een probleempje met de volgende vraag:

Van 2 getallen is gegeven dat hun som 12 is (dus b.v.
x+y=12 ). Bereken deze 2 getallen ( x, y ) indien de som van de kwadraten minimaal moet zijn
(dus som=x^2+y^2 minimaal). Toon aan dat er sprake is van een minimum.

Ik weet echt niet hoe ik moet beginnen of waar ik moet letten kunnen jullie me helpen?

BVD. Paul

Paul P
Iets anders - donderdag 7 april 2005

Antwoord

Druk y uit in x: y=12-x en vul dit in de andere uitdrukking in:

f(x)=x2+(12-x)2 moet minimaal zijn... en dat moet kunnen bij een kwadratisch verband toch? Zelfs zonder differentiëren!

WvR
donderdag 7 april 2005

©2001-2024 WisFaq