Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Opgaande deling

hallo
ik vraag me af hoe ik p kan bepalen zodat het een opgaande deling is in
(8x2+px-17):(2x+3)

arif
Overige TSO-BSO - donderdag 7 april 2005

Antwoord

De teller 8x2+px-17 zou dan te schrijven moeten zijn als (4x+a)(2x+3)=8x2+(12+2a)x+3a.
Dan moet gelden:
12+2a=p en 3a=-17.
Hieruit volgt: a=-17/3 en dus p=12+2×-17/3=36/3-34/3=2/3.

hk
donderdag 7 april 2005

©2001-2024 WisFaq