Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide met ln als macht

Ik zit met het volgende probleem.
bepaal de afgeleide van : (3+arctan)^(ln·x)
via f(x) = Ax $\to$ f'(x) = Ax · ln(a) gecombineerd met de kettingregel kom ik een heel eind. Alleen er staat in de macht lnx. Moet ik dan f'(x) = Ax · ln(ln(a)) nemen?
Als dit inderdaad het geval is, hoe bereken ik dit dan verder?

B. Dir
Iets anders - donderdag 7 april 2005

Antwoord

Hallo,

De opgave is me niet compleet duidelijk...
Eerst schrijf je ln·x en ietsje verder lnx, wat beiden niet kan!
Ook je Arctan moet natuurlijk een argument hebben...

Bedoel je misschien (3+arctan(x))ln(x) ?

Vermits x = eln(x) kan je dit schrijven als:
e^ln((3+arctanx)ln(x)) = e^ln(lnx·(3+arctanx))

Het afleiden van een e-macht gaat dan als volgt:
(e^f(x))' = e^(f(x)) · f'(x)

En dus moet je een product gaan afleiden, wat al iets gemakkelijker is dan die macht. Ik vermoed wel dat het niet eenvoudig zal zijn, qua rekenwerk

mvg,
Tom

td
donderdag 7 april 2005

©2001-2024 WisFaq