Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Groepswerkingen en homomorfisme

Hallo wisfaq,

Ik wil laten zien dat de formule r*z=r+z (* is de groepsoperatie) voor r in R(reele getallen) en z in C(complexe getallen) een werking van de additieve groep G=R op de verzameling X=C geeft.En de banen beschrijven onder deze werking.Zelf heb ik,

We moeten een homomorfisme definieren f:R-S(C).Volgens mij stuurt de afbeelding x in R naar z-z+x in S(C).
Door puzzelen ben ik hier achter gekomen, maar kun je hier ook achterkomen door logisch te gaan redeneren?

Dit is een homomorfisme want, zij x en y in R en z in C, dan,
f(y+x)=x+x+y=(z+x)+y=f(x)(z)+y=f(y)[f(x)(z)[=[f(y)*f(x)](z)
Is dit allemaal correct?

De baan van een punt z in C is ,
{z'in C: z'-z in R}={z'in C: Im(z')=Im(z)}
="horizontale lijn in complexe vlak door z".
Is dit correct?

Groeten,
Viky

viky
Student hbo - maandag 4 april 2005

Antwoord

Dag Viky,

Alles is correct, behalve het begin van die ene regel, dat moet zijn:
(f(y+x))(z) = y+x+z = (z+x)+y en vanaf dan klopt het weer wel.

En hoe je achter dat voorschrift van die f kan komen? Tja, er is gegeven dat je aan elk reeel getal een afbeelding moet associeren, en dat je moet werken met de somafbeelding... Dus lijkt het wel erg logisch om te definieren:
f:x®fx met fx:z®z+x

Alleen nog dit: moet je voor een homomorfisme niet ook nog nagaan of het eenheidselement op het eenheidselement wordt afgebeeld? Hier wordt dus de 0, die eenheidselement is in ,+, afgebeeld op de identiteit, die eenheidselement is in S(). (vul maar eens x=0 in in de f-definitie hierboven).

Groeten,
Christophe.

Christophe
maandag 4 april 2005

©2001-2024 WisFaq