Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstukje over aantal brildragers

Hey,

Ik heb een vraagstuk proberen op te lossen voor een werkstuk wiskunde en twijfel over de uitkomst.

In een stad van 45 000 inwoners staat een school van 800 leerlingen. De klas van Yannick telt 24 leerlingen, waarvan er 7 een bril dragen.

1) Geef op basis van die gegevens een schatting van het aantal brildragers in de school:

Mijn bewerking: 7 brildragers op 24 leerlingen = 7/24 dus wat 29,2% geeft als relatieve frequentie

7/24=x/800 en dan is x het aantal brildragers in de school
24x = 5600 en x= 233,333333... dus dan zou het aantal brildragers in de school 233 kunnen zijn

2)Hoeveel schat je voor de hele stad?

7/24 = x/45000
x= 13125

3) Na telling blijkt de hele school in werkelijkheid 153 brildragers te hebben. Geef nu opnieuw een schatting van het aantal brildragers in de stad.

153/800 = x/45000
x=8606,25
dus: 8606 brildragers

Klopt dit?? Zoja, zijn er nog andere methodes om eraan te komen die misschien toepasselijker zijn ??

Alvast bedankt,

Groetjes

Karo

Karo
2de graad ASO - donderdag 31 maart 2005

Antwoord

Iets simpeler als je die relatieve frequentie toepast op te totalen van school en vervolgens stad.
Dus 29,167% van 800 en 29,167% van 45.000. Uiteraard komt daar hetzelfde uit als wat jij ook al had.
Verder klopt alles.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zaterdag 2 april 2005

©2001-2024 WisFaq