Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Variabelen scheiden

Hallo,

Hoe kan ik het beste bij de volgende dv opgaven de variabelen scheiden: y'=3-2y en y'=xy/x2+1

Ik heb namelijk al het een en ander geprobeerd maar dan kom ik niet tot het goede antwoord.

Mvgr

Rick

rick
Student hbo - donderdag 31 maart 2005

Antwoord

dag Rick,

In het eerste geval: vervang u = y - 3/2, dan is u' = y', en de angel is verdwenen.
Overigens is de methode van variabelen scheiden hier niet de meest voor de hand liggende.
In het tweede geval neem ik aan dat er haakjes moeten staan om x2+1.
Dan levert het scheiden van de variabelen:
dy/dx = xy/(x2+1)
1/ydy = x/(x2+1)dx
en dat is verder tamelijk standaard.
succes,

Anneke
donderdag 31 maart 2005

©2001-2024 WisFaq