Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rangnummerformule

goedendag,wij zjn 2 leerlingen van een vwo school en erg slecht in wiskunde, tot overmaat van ramp hebben wij een zeer slecht boek,en onze vraag is eigelijk erg simpel,WAT is eeen rangnummerformule en wat is een recursieformule?
groetjes bo en jajah.

Bo
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 30 maart 2005

Antwoord

dag Bo en Jajah

Als er sprake is van een rij, dan hoort bij elk element in de rij een rangnummer, zeg maar: volgnummer.
Heb je nu een formule waarin dat volgnummer als enige onbekende voorkomt, dan zou je dat een rangnummerformule kunnen noemen.
Bijvoorbeeld:
de rij 1,3,5,7,9,...
kun je beschrijven met een rangnummerformule:
an = 2n-1
Dan is dus
a1 = 2·1-1 = 1
a2 = 2·2-1 = 3
a3 = 2·3-1 = 5
a4 = 2·4-1 = 7
enzovoort.
Bij een recursieve formule kun je het volgende element uitrekenen met behulp van het vorige element (of de vorige elementen).
Je moet dan wel steeds een beginwaarde aangeven.
bijvoorbeeld voor dezelfde rij:
a1 = 1
an = an-1+2
dan is dus
a2 = a1+2 = 3
a3 = a2+2 = 5
a4 = a3+2 = 7
enzovoort.
succes,
groet,

Anneke
woensdag 30 maart 2005

©2001-2024 WisFaq