Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Extreme waarden

Het wil mij maar niet lukken om de extreme waarden te berekenen. Een voorbeeld:
Gegeven is de functie f(x)=-x^3+6x^2+24,75x-100. Bereken algebraïsch de extreme waarden van f.
In de les heb ik geleerd om te beginnen met de afgeleide te zoeken, dat is dus f'(x)=-3x^2+12X+24,75.
Dan f'(x)=-3x^2+12X+24,75=0
En vanaf hier lukt het niet meer. Ik weet dat ik iets moet vinden zoals (x-...)(x+...)=0, de gevonden ... zijn dan de extreme waarden, maar ik snap niet hoe je vanaf de afgeleide bij deze formule komt.

Is hier een soort trucje voor waardoor het vinden van deze waarden makkelijker gaat? Of ka het ook op een andere manier?
Alvast heel erg bedankt!

Suzan
Cursist vavo - woensdag 30 maart 2005

Antwoord

f'(x)= -3x2+12x+24,75=0

Die kun je oplossen met de abc formule.
De oplossingen zijn x= 51/2 en x= -11/2
Zie:
3. ABC formule

groet

pl
woensdag 30 maart 2005

©2001-2025 WisFaq