Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

procenten/groeifactor

Gegeven is in een aanbod van een financieel product dat er een korting wordt gegeven van 11,11% indien je het product na 10 jaar nog hebt.
Elk jaar bouw je de korting op met een max van 11,11% dus het eerste jaar heb je recht op 1%korting, tweede jaar ca. 2% etc.
Echter de gegeven percentages zijn afgerond. Nu dacht ik dit zelf (exact) te kunnen bereken met een groeifactor. Na 10 jr 11,11%, dus groeifactor = [(100-11,11)/100]^(1/10) = 0,98 per jaar
Maar ik slaag er niet in om het uit te rekenen voor de andere jaren bv voor
het 2e jaar, verwachting 2, 04%:
[(100-11,11)/100]^(2/10) = 0,988 of 2 * 0,988 = 1,97658

Wat pas ik uit de geven voorbeelden niet toe? Met de gegeven voorbeelden op de site ben ik er namelijk niet uitgekomen. Vast bedankt voor de oplossing.

Korting teruggerekend met geven waarden: 1e jr 1,01%; 2e jr; 2,04%, 3jr 3,09%; 4jr 4,17%, 5jr: 5,25%,; 6e jr 6,06% etc)
Roel

Roel
Iets anders - maandag 10 juni 2002

Antwoord

Ik denk dat je iets nauwkeruiger moet (laten) rekenenen want je aanpak lijkt goed, afgezien van een "slip of the pen" (2*0,988)
De groeifactor per 10 jaar bij 11,11 % afname kun je inderdaad berekenen met (100-11,11)/100;
Zelf vind ik 1-0,1111 handiger. Het antwoord is 0,8889, en het is erg onverstandig om dat verder af te ronden

Per jaar is de groeifactor dan
0,8889^(1/10) 0,9883 dus een korting van 1,17 %
Na twee jaar 0,8889^(2/10) 0,9767 dus - 2,33 %
Op deze manier krijg je de rij (afgerond op 2 dec.)
1,17%
2,33%
3,47%
4,60%
5,72%
6,82%
7,91%
8,99%
10,06%
11,11%


Als je de waarden die je noemt 1,01; 2,04; 3,09 etc wil krijgen (althans getallen daar zoveel mogelijk in de buurt), moet de korting in 10 jaar ca 10 % zijn.

Als er nog iets niet duidelij is, neem dan gerust even contact op

gk
maandag 10 juni 2002

©2001-2024 WisFaq