Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rentekosten

Hallo,

Dit is de vraag;

Een ondernemer leende vorig jaar op 1 mei een bedrag van 90.000 van zijn bank. De rente op deze lening is 9% per jaar, steeds achteraf per halfjaar te voldoen. Op 1 november vorig jaar werd door de ondernemer 9000 op de lening afgelost.

Hoeveel bedroegen vorig jaar de rentekosten van deze lening?

Het antwoord op deze vraag is 5265, alleen ik weet niet hoe deze som berekend is.

Wie kan mij a.u.b uitleggen hoe je aan dit antwoord komt???

M.v.g. Wessel

Wessel
Student hbo - zondag 27 maart 2005

Antwoord

Van 1 mei tot 1 november staat er 90.000 uit. De rente is dan 6/12 * 9/100 * 90.000= 4.050.
Van 1 november tot 31 december staat er 81.000 uit. De rente hierover is 2/12 * 9/100 * 81.000= 1.215.
4.050 + 1.215= 5.265.

met groet

pl
zondag 27 maart 2005

©2001-2024 WisFaq