\require{AMSmath} Integralen Ik zoek de volgende integraal: ( sinx)/(cos2x-25)dx Kim 3de graad ASO - zondag 27 maart 2005 Antwoord omdat sinxdx = -dcosx, is (sinx)/(cos2x-25) dx = -1/(cos2x-25) dcosx substitueer nu cosx=y, dan staat er: -1/(y2-25) dy = -1/(y-5)(y+5) dy = -(1/10)(1/y-5) + (1/10)(1/y+5) dy (*) = [-(1/10)ln(y-5) + (1/10)ln(y+5)] = (1/10){(ln(cosx + 5) - ln(cosx -5)} bij (*): splitsen. dit blijkt uit: -1/(y-5)(y+5) = a/y-1 + b/y+5 hieruit volgt dat a+b=0, EN 5a-5b=-1, ...etc groeten, martijn mg zondag 27 maart 2005 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik zoek de volgende integraal: ( sinx)/(cos2x-25)dx Kim 3de graad ASO - zondag 27 maart 2005
Kim 3de graad ASO - zondag 27 maart 2005
omdat sinxdx = -dcosx, is (sinx)/(cos2x-25) dx = -1/(cos2x-25) dcosx substitueer nu cosx=y, dan staat er: -1/(y2-25) dy = -1/(y-5)(y+5) dy = -(1/10)(1/y-5) + (1/10)(1/y+5) dy (*) = [-(1/10)ln(y-5) + (1/10)ln(y+5)] = (1/10){(ln(cosx + 5) - ln(cosx -5)} bij (*): splitsen. dit blijkt uit: -1/(y-5)(y+5) = a/y-1 + b/y+5 hieruit volgt dat a+b=0, EN 5a-5b=-1, ...etc groeten, martijn mg zondag 27 maart 2005
mg zondag 27 maart 2005
©2001-2025 WisFaq