\require{AMSmath} Integralen Ik ben op zoek naar de volgende integraal: Bgtan Ö(x-1) dx Hoe kan ik deze oplossen? Kim 3de graad ASO - zondag 27 maart 2005 Antwoord Deze moet je doen mbv partieel integreren. Dus vanwege [f.g]'=f'g+g'f Û f'g= [f.g]'-g'f geldt dat òf'gdx = [f.g] - òg'fdx Nu kun je arctan(Ö(x-1)) ook schrijven als 1.arctan(Ö(x-1)) dus òarctan(Ö(x-1))dx = ò1.arctan(Ö(x-1))dx = [x.arctan(Ö(x-1))] - ò(1/2Ö(x-1))dx waarbij gebruik gemaakt is van het feit dat [arctan(x)]'=1/(1+x2), dus arctan(Ö(x-1)) moet je mbv de kettingregel differentiëren. Tot slot is de primitieve van 1/2Ö(x-1) gelijk aan Ö(x-1) dus de totale primitieve is x.arctan(Ö(x-1)) - Ö(x-1) groeten, martijn mg zondag 27 maart 2005 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik ben op zoek naar de volgende integraal: Bgtan Ö(x-1) dx Hoe kan ik deze oplossen? Kim 3de graad ASO - zondag 27 maart 2005
Kim 3de graad ASO - zondag 27 maart 2005
Deze moet je doen mbv partieel integreren. Dus vanwege [f.g]'=f'g+g'f Û f'g= [f.g]'-g'f geldt dat òf'gdx = [f.g] - òg'fdx Nu kun je arctan(Ö(x-1)) ook schrijven als 1.arctan(Ö(x-1)) dus òarctan(Ö(x-1))dx = ò1.arctan(Ö(x-1))dx = [x.arctan(Ö(x-1))] - ò(1/2Ö(x-1))dx waarbij gebruik gemaakt is van het feit dat [arctan(x)]'=1/(1+x2), dus arctan(Ö(x-1)) moet je mbv de kettingregel differentiëren. Tot slot is de primitieve van 1/2Ö(x-1) gelijk aan Ö(x-1) dus de totale primitieve is x.arctan(Ö(x-1)) - Ö(x-1) groeten, martijn mg zondag 27 maart 2005
mg zondag 27 maart 2005
©2001-2024 WisFaq