Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Recursieve formule

Even een vraagje.
Ik zit met het volgende probleem:
Ik moet de recursieve formule: opp(n) = 1/4 opp(n-1) naar een directe formule schrijven en krijg dit maar niet voor elkaar. Weten jullie hoe dat moet?
Alvast bedankt,
Wouter

Wouter
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 25 maart 2005

Antwoord

Je zult 'ergens' wel een startwaarde moeten hebben... nemen we even aan dat dit 10 is. Dan geldt:

opp(1)=10
opp(2)=1/4·10
opp(3)=1/4·1/4·10
opp(4)=1/4·1/4·1/4·10
opp(5)=1/4·1/4·1/4·1/4·10

Kortom de expliciete formule wordt:
opp(n)=(1/4)n-1·10

Vaak nemen we als index voor de startwaarde n=0. In dat geval wordt de expliciete formule:
opp(n)=(1/4)n·10

WvR
vrijdag 25 maart 2005

©2001-2024 WisFaq