Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bgcos, Bgtan, Bgsin

hoe bereken je \int{}Bgcosx dx ; \int{}Bgsinx dx ; \int{}Bgtanx dx ? dank bij voorbaat

hitman
3de graad ASO - donderdag 24 maart 2005

Antwoord

Beste Hitman,

Voor de Bgsin en de Bgcos kan je partiële integratie toepassen.

Bekijk \int{}Bgsinx dx dan als \int{}Bgsinx·1 dx waarbij je de Bgsinx afleidt en de 1 integreert. Daarna kan je de verkregen x binnen de dx brengen om naar dx2 over te gaan en de bijkomende integraal zo op te lossen.
Voor de Bgcos verloopt het analoog.

Voor de Bgtan begint het op dezelfde manier (die partiële integratie met 1) maar in de bijkomende integraal kan je de uidrukking omvormen naar iets van de vorm 'teller is afgeleide van de noemer' met de Ln van de noemer als primitieve.

Probeer eens en als het niet lukt toon je maar waar je vastzit

mvg,
Tom

td
donderdag 24 maart 2005

©2001-2025 WisFaq