Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijzen van formule


Ik heb de formule:
y = 0,3x3 - 2,5x2 + 4x + 5.
Hiervan kan ik ook een grafiek tekenen.

In deze grafiek moet grafiek OPQR getekend worden. Punt P ligt op de x-as en punt Q in de grafiek. Hierbij is 0 ap 4
Stel xp = p. Voor de oppervlakte van A van de rechthoek APQR geldt:
dA/dp = 1,2p3 - 7,5p2 + 8p + 5.

Hoe toon ik de juistheid van deze formule aan?

En hoe weet ik of de oppervlakte van A maximaal is voor p = 2? Ik geloof dat ik iets met de afgeleide moet doen.

Kunt u mij helpen?

René
Student hbo - donderdag 24 maart 2005

Antwoord

Tekenen?!

q35866img1.gif

De oppervlakte van OPQR kan je berekenen met:

OP=p
PQ=0,3x3-2,5x2+4x+5

En dan de afgeleide inderdaad! En dat de afgeleide nul stellen, oplossen... tekenverloop of grafiek plotten... nou ik weet niet... lijkt me toch niet al te ingewikkeld!

WvR
vrijdag 25 maart 2005

©2001-2024 WisFaq