Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vulmachine

Hallo, ik heb een vraag, ik kom niet uit de opgave (totaal niet!)

De instelling van een vulmachine is zodanig dat het gewicht x (met streep eronder) dat in een verpakking terechtkomt, een kansvariabele is met een normale verdeling waarvoor geldt m = 506 gram en s = 5 gram.
  1. Hoe groot is de kans dat een verpakking minder dan 500 gram bevat?
  2. Stel dat we de waarde van m kunnen instellen (s blijft 5). Bij welke waarde van m geldt dat er slechts een kans van 0,02 is dat een verpakking minder dan 500 g bevat?
Zou u deze uit kunnen leggen? Dank u wel!

D. Kle
Student hbo - donderdag 24 maart 2005

Antwoord

1.
Met een tabel, grafische rekenmachine of zoiets:

Gebruik je een GR?

2.
Gebruik de standaard normale verdeling!
Zoek eerst de z waarde op die hoort bij F(z)=0,02. Dat blijkt 2,0537 te zijn.

Er geldt nu:

2,0537=(500-m)/5

Hieruit kan je m berekenen. Hopelijk lukt dat zo...

Zie ook 4. Normale verdeling voor uitleg en meer voorbeelden.

WvR
donderdag 24 maart 2005

©2001-2024 WisFaq