Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derdegraads polynoom van cilinder

Beredeneer dat bij vaste oppervlakte A het verband tussen de inhoud (V) en de diameter (d) een derde-machts-relatie is ofwel V = derdegraadspolynoom van d.
Het gaat om een cilinder vormige blik.

Eric
Student hbo - vrijdag 7 juni 2002

Antwoord

Gegeven de oppervlakte A voor de cilindermatel:
A=2· ·r·h Þ h=A/2pr

Voor de inhoud geldt:
I= ·r2·h

Invullen van levert:

q3572img1.gif

Dus niks derdegraadspolynoom, gewoon lineair!

Of moeten onder de oppervlakte verstaan worden 'inclusief de bodem en deksel'?

q3572img2.gif

Inderdaad... maar is dit een redenering? Of moet je dan iets slims roepen?

WvR
zondag 9 juni 2002

©2001-2025 WisFaq