\require{AMSmath} Modulus van een som is kleiner dan de som van de moduli Kunnen jullie mij soms helpen met dit:Bewijs aan de hand van de goniometrische vorm dat de modulus van een som kleiner is dan de som van de moduli. Inge Student hbo - donderdag 6 juni 2002 Antwoord stel je hebt 2 complexe getallen z1 en z2In goniometrische vorm zijn deze twee te schrijven als:z1=r1(cosa + i.sina)z2=r2(cosb + i.sinb)te bewijzen dat:|z1+z2| |z1| + |z2|welnu,|z1| = r1|z2| = r2|z1+z2| = |r1cosa + r2cosb + i(r1sina + r2sinb)|= ((r1cosa + r2cosb)2 + (r1sina + r2sinb)2)Het wortelteken staat een beetje in de weg, en we kunnen de zaak net zo goed kwadrateren. Dit doet aan het bewijs niet af, om|z1+z2| |z1| + |z2| aan te tonen, mag je ook|z1+z2|2(|z1| + |z2|)2 aantonen.Nu is (|z1|+|z2|)2 = r12 + 2r1r2 + r22en(|z1 + z2|)2= r12cos2a + 2r1r2cosacosb + r22cos2b + r12sin2a + 2r1r2sinasinb + r22sin2b= r12 + r22 + 2r1r2(cosacosb + sinasinb)= r12 + r22 + 2r1r2cos(a-b)Nou is 2r1r2cos(a-b) MAXIMAAL gelijk aan 2r1r2 (vanwege de cosinus)Dus |z1+z2|2(|z1| + |z2|)2En omdat |z1| en |z2| alsook|z1 + z2| allen groter dan nul zijn, geldt:|z1+z2||z1| + |z2|groeten,Martijn mg donderdag 6 juni 2002 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Kunnen jullie mij soms helpen met dit:Bewijs aan de hand van de goniometrische vorm dat de modulus van een som kleiner is dan de som van de moduli. Inge Student hbo - donderdag 6 juni 2002
Inge Student hbo - donderdag 6 juni 2002
stel je hebt 2 complexe getallen z1 en z2In goniometrische vorm zijn deze twee te schrijven als:z1=r1(cosa + i.sina)z2=r2(cosb + i.sinb)te bewijzen dat:|z1+z2| |z1| + |z2|welnu,|z1| = r1|z2| = r2|z1+z2| = |r1cosa + r2cosb + i(r1sina + r2sinb)|= ((r1cosa + r2cosb)2 + (r1sina + r2sinb)2)Het wortelteken staat een beetje in de weg, en we kunnen de zaak net zo goed kwadrateren. Dit doet aan het bewijs niet af, om|z1+z2| |z1| + |z2| aan te tonen, mag je ook|z1+z2|2(|z1| + |z2|)2 aantonen.Nu is (|z1|+|z2|)2 = r12 + 2r1r2 + r22en(|z1 + z2|)2= r12cos2a + 2r1r2cosacosb + r22cos2b + r12sin2a + 2r1r2sinasinb + r22sin2b= r12 + r22 + 2r1r2(cosacosb + sinasinb)= r12 + r22 + 2r1r2cos(a-b)Nou is 2r1r2cos(a-b) MAXIMAAL gelijk aan 2r1r2 (vanwege de cosinus)Dus |z1+z2|2(|z1| + |z2|)2En omdat |z1| en |z2| alsook|z1 + z2| allen groter dan nul zijn, geldt:|z1+z2||z1| + |z2|groeten,Martijn mg donderdag 6 juni 2002
mg donderdag 6 juni 2002
©2001-2024 WisFaq