Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Equivalentierelatie

Hallo wisfaq,

Zij G een groep en H een ondergroep van G.De relatie g1~g2 d.e.s.d.a. g2(g1)-1 in H is een equivalentierelatie op G is.Ik wil laten zien dat de equivalentieklassen van deze relatie de rechternevenklassen van G zijn, en dan conluderen dat G een disjuncte vereniging van rechternevenklassen van G is.
Maar ik begrijp niet hoe ik dit moet doen.

Groeten,
Viky

viky
Student hbo - zondag 20 maart 2005

Antwoord

Ik zou aantonen dat Hg de equivalentieklasse van g is.
1. als f in Hg zit dat is er een h in H met f=hg, maar dan geldt fg-1=h, dus zit fg-1 in H en zijn f en g equivalent.
2. Als f equivalent is met g, geldt fg-1=h met h in H; dus volgt f=hg en dus zit f in Hg

kphart
maandag 21 maart 2005

 Re: Equivalentierelatie 

©2001-2024 WisFaq