\require{AMSmath} Goniometrische vergelijking tan 2x + cot x = 8 cos2x ik heb de formules van carnot proberen toepassen op het rechter lid maar ook daar geraak ik vast kunnen jullie me helpen dank u Sebastiaan Sebast 3de graad ASO - zondag 20 maart 2005 Antwoord Je kunt alles schrijven in functie van tan x (ik vervang tan x even door t) tan 2x = 2t/(1-t2) cot x = 1/t cos2x = 1/(1+t2) Als je dan alles naar de linkerkant brengt en op gelijke noemer zet, bekom je in de teller : t4 + 8t3 + 2t2 -8t + 1 = 0 Om deze vergelijking op te lossen kun je het volgende doen : Deel de vergelijking door t2 (met t¹0): t2 + 8t + 2 - 8/t + 1/t2 = 0 t2 - 2 + 1/t2 + 8.(t - 1/t) + 4 = 0 (t - 1/t)2 + 8.(t - 1/t) + 4 = 0 Vervang t - 1/t door z en je bekomt een vierkantsvergelijking in z. Uit de waarden voor z (-4±2Ö3) kun je dan de waarden van t terug berekenen en uit deze tangenswaarden kun je tenslotte de waarden van x berekenen. LL zondag 20 maart 2005 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
tan 2x + cot x = 8 cos2x ik heb de formules van carnot proberen toepassen op het rechter lid maar ook daar geraak ik vast kunnen jullie me helpen dank u Sebastiaan Sebast 3de graad ASO - zondag 20 maart 2005
Sebast 3de graad ASO - zondag 20 maart 2005
Je kunt alles schrijven in functie van tan x (ik vervang tan x even door t) tan 2x = 2t/(1-t2) cot x = 1/t cos2x = 1/(1+t2) Als je dan alles naar de linkerkant brengt en op gelijke noemer zet, bekom je in de teller : t4 + 8t3 + 2t2 -8t + 1 = 0 Om deze vergelijking op te lossen kun je het volgende doen : Deel de vergelijking door t2 (met t¹0): t2 + 8t + 2 - 8/t + 1/t2 = 0 t2 - 2 + 1/t2 + 8.(t - 1/t) + 4 = 0 (t - 1/t)2 + 8.(t - 1/t) + 4 = 0 Vervang t - 1/t door z en je bekomt een vierkantsvergelijking in z. Uit de waarden voor z (-4±2Ö3) kun je dan de waarden van t terug berekenen en uit deze tangenswaarden kun je tenslotte de waarden van x berekenen. LL zondag 20 maart 2005
LL zondag 20 maart 2005
©2001-2024 WisFaq