Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vragen van VWO

als x,y$>$0; ylog(x)+xlog(y)=10/3 en x·y=144 hoeveel is dan (x+y)/2 ? ( niet y·log(x) maar ylog(x), als jet snapt)

thomas
3de graad ASO - zondag 20 maart 2005

Antwoord

ylog(x)=log(y)/log(x)
xlog(y)=log(x)/log(y).
Noem ylog(x)=a, dan geldt: xlog(y)=1/a.
Dus a+1/a=10/3=31/3, dus a=3 en 1/a=1/3, dus
ylog(x)=3, dus x=y3 en x=y1/3.
Ga hiermee verder naar x·y=144 en bereken x en y.

hk
zondag 20 maart 2005

©2001-2024 WisFaq