Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nul is niet niks

Waarom is 0!=1?
en wat is 1/0 en 0/0?

Kim St
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 6 juni 2002

Antwoord

0! komt voor in bijvoorbeeld "10 boven 0". Hiermee kan je uitrekenen hoeveel 'routes' in een rooster er zijn van 10 stappen, waarbij je 0 keer naar rechts gaat en 10 keer naar boven.
Volgens de formule:

q3560img1.gif

Maar er 'moet' natuurlijk 1 uitkomen! Want 10 stappen in een rooster met 0 keer rechts en 10 keer omhoog kan natuurlijk op één manier! Vandaar de 'afspraak' dat 0!=1

1/0 is flauwekul, want waarom is 12/4=3? Omdat 3·4=12 is... dus wat is 1/0? ..·0=1 en zo'n getal bestaat niet.

0/0 is flauwekul, want ..·0=0 geldt voor alle getallen. We zeggen dus dat 0/0 is niet gedefinieerd.

WvR
donderdag 6 juni 2002

©2001-2025 WisFaq