Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen vergelijking

Goedenavond,

ik ben bezig mijn Analytische Meetkunde te leren en ik kom af en toe het volgende tegen:
Stelsel:
z=0
-µx + £y = 0

Nu wordt dit onderste als volgt opgelost:
x = k£
y = -kµ

Ik had graag geweten hoe we daar aankomen ...
Ik zie natuurlijk wel dat het een juiste oplossing is, maar ik vraag me af hoe dat gevonden wordt. Het is waarschijnlijk iets heel simpels dat ik niet zie, maar dat gebeurt nu eenmaal ook ;-)

Alvast bedankt!

Vyncke
3de graad ASO - zaterdag 19 maart 2005

Antwoord

In je voorbeeld is y = km

Ik gebruik een meer eenvoudige notatie : -ax + by = 0

Dit is één vergelijking met twee onbekenden, zodat één onbekende vrij mag gekozen worden (één nevenonbekende).
We kiezen bijvoorbeeld voor y een willekeurige waarde h.
Dus y = h

Dan is x = b.h/a

Stel nu h/a = k

We krijgen dan x = k.b

En y = h = k.a

De oplossingen van -a.x + b.y = 0 zijn dus :
(x,y) = (kb,ka)

LL
zaterdag 19 maart 2005

©2001-2024 WisFaq