Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Straal berekening

Ik zit al tijden met een vraag. Soms moet ik uit een stuk hout een holling/bolling zagen. Deze moet dan bijv. 18 cm lang zijn en 1 cm diep. Deze kromme is een stukje van de omtrek van een cirkel. Is er een formule waarmee ik de straal van de cirkel die ik voor een deel nodig heb kan bereken, zodat ik met een passer deze cirkel kan tekenen en niet een beetje met het blote oog moet gokken. Ik kan helaas geen plaatje toevoegen anders was de vraag misschien wat duidelijker.
b.v.d.

arjen
Student hbo - vrijdag 18 maart 2005

Antwoord

dag Arjen,

Geldt die 18 cm voor de diameter van het gat of voor de booglengte langs de kromming?
In het tweede geval geldt een 'iets' ingewikkelder formule dan in het eerste geval.
q35524img1.gif
In het linkerplaatje is het eerste geval getekend.
Met de stelling van Pythagoras kun je r berekenen.
In het rechterplaatje krijg je twee vergelijkingen met onbekende a en r.
a·r = 9
cos(a) = (r-1)/r
en helaas is dit een stelsel dat alleen via numerieke methodes tot een oplossing leidt.
In de praktijk maakt het voor jouw situatie (1 cm diep en 18 cm lang) nauwelijks uit.
In het eerste geval kom je op r=41.
In het tweede geval is r40.332
groet,

Anneke
vrijdag 18 maart 2005

©2001-2024 WisFaq