Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Intrest

Ik koop iets voor 1000 € en na vijf jaar verkoop ik het en ontvang 1007 €. Hoe kan ik op een eenvoudige manier berekenen hoeveel procent mij dat jaarlijks heeft opgebracht aub? En indien ik maar 900 € zou terugkrijgen bereken ik dit met dezelfde formule?

neman
Iets anders - donderdag 17 maart 2005

Antwoord

Beste Neman,

Je wilt eigenlijk 1000·x·x·x·x·x = 1007 oplossen.
Dus 1000·x5 = 1007 Û x5 = 1007/1000 Û x = 5Ö(1,007) 1,00139609638375.
Dus de groeifactor (= intrest) bedraagt 1,00139609638375 - 1 = 0,001396... en dat is ongeveer 0,14% per jaar. Ter controle 1000·(1,0014)5 1007.

Als je 900 € zou terugkrijgen dan is de vraag 1000·x5 = 900 en dus x5 = 0,9 en dus x 0,9791483624. Dus de groeifactor is 0,9791483624... - 1 = -0,0208516376... Dus een jaarlijks vermindering in de waarde van 2,085... % (oftewel 100% - 2,085...% = 97,914...% nog van het voorgaande jaar waard).

Davy
donderdag 17 maart 2005

©2001-2024 WisFaq